Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Volg onderstaande stappen als je wilt leren en werken. Ontdek wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en Kies een beroep dat bij je past. Weet je wat jouw droombaan is? Wil je doorgroeien binnen je huidige baan? Hier vind je wat je kunt Leren en hoe je leren en Werken kunt combineren.

Artikel

Wat is een leerbaan?

Alle opleidingen in het mbo combineren leren op school met leren in de praktijk. Opleiding en werk zijn aan elkaar gekoppeld om kennis en ervaring op te doen. Er zijn twee varianten: de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en de beroepsopleidende leerweg (bol).

Afbeelding
Laptop

De beroepsbegeleidende leerweg (bbl) wordt vaak leerbaan genoemd. Een student met een leerbaan is in dienst van het erkende leerbedrijf. Vaak werkt deze vier dagen in de week bij het leerbedrijf en gaat één dag per week naar school. Studenten ontvangen een salaris van het leerbedrijf waar zij in dienst zijn.Een leerbaan verschilt van de stages die studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) lopen. Bij een stage loopt de student voor een kortere periode mee in een erkend leerbedrijf. Stages vinden vaak in verschillende periodes van het schooljaar plaats.

Om een leerbaan of een stage voor mbo-studenten aan te bieden, moet u een erkend leerbedrijf zijn. Dit geldt niet voor het aanbieden van stages of leerbanen voor duale hbo-opleidingen of wo-opleidingen.

Handige links: