Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Volg onderstaande stappen als je wilt leren en werken. Ontdek wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en Kies een beroep dat bij je past. Weet je wat jouw droombaan is? Wil je doorgroeien binnen je huidige baan? Hier vind je wat je kunt Leren en hoe je leren en Werken kunt combineren.

Artikel

Opleidingsniveau

In onderstaand schema zijn de verschillende leerroutes van het Nederlandse onderwijssysteem weergegeven. Bekijk welke doorgroeimogelijkheden jij hebt.

Toelichting Schema Onderwijssysteem Nederland

Voortgezet Onderwijs

Vanuit het basis-onderwijs of het speciaal (voortgezet) onderwijs stroom je door naar het voortgezet onderwijs of praktijk onderwijs. Het voorgezet onderwijs bestaat uit het vmbo, havo en vwo. Het vmbo kent vier verschillende richtingen: basis beroepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg en de theoretische leerweg. Na deze laatste leerweg kan doorgeleerd worden op de havo. Naast deze reguliere vormen van onderwijs biedt volwassen educatie (vavo) een voorbereiding op het landelijke eindexamen vmbo theoretische leerweg, havo of vwo.

Secundair beroepsonderwijs (MBO)

Vanuit het praktijkonderwijs of vmbo basisberoepsgerichte leerweg kun je starten op een mbo entree opleiding. Zowel vanuit deze entree opleiding als de vmbo basis beroepsgerichte leerweg kan er doorgeleerd worden op mbo niveau 2, de basis beroepsopleiding. De toelatingseisen voor de vakopleiding (niveau 3) zijn minimaal een vmbo diploma gemengde leerweg, kader beroepsgerichte leerweg, theoretische leerweg of een diploma mbo niveau 2. Leerlingen die de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebben doorlopen worden ook toegelaten op een mbo niveau 2, 3 en 4. Vanuit de vakopleiding niveau 3 is het mogelijk om een mbo 4 middenkader of specialisten opleiding te volgen. Leerlingen van het vmbo kader beroepsgerichte leerweg of van het vmbo theoretische leerweg kunnen ook doorstromen naar een mbo 4 middenkaderopleiding. Hier vind je een overzicht van alle niveaus binnen het mbo. Na het afronden van een mbo 4 opleiding kunnen studenten een associate degree doen of beginnen in een hbo-propedeuse jaar. Na het behalen van een associate degree kan ingestroomd worden op een hbo bachelor. Een overzicht van de niveaus binnen het hoger onderwijs vind je hier

Hoger onderwijs

Na de havo is het mogelijk om door te stromen naar het vwo of te starten met een hbo-bachelor, beginnend met het eerste propedeuse jaar. Na het behalen van de propedeuse is het mogelijk om de hbo-bachelor opleiding voort te zetten, eventueel gevolgd door een  hbo-master, of over te stappen op een wo-bachelor. Hbo-bachelor leerlingen moeten meestal een wo-pre-master halen voordat ze kunnen beginnen aan een wo-master.

Vwo-leerlingen kunnen na hun studie beginnen op een wo-bachelor en vervolgens een wo-master. Deze vakken kunnen ook gevolgd worden aan een open universiteit. Na het behalen van een wo-master is het mogelijk om aan het post-initieel hoger onderwijs te beginnen.

Handige links: