Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Volg onderstaande stappen als je wilt leren en werken. Ontdek wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en Kies een beroep dat bij je past. Weet je wat jouw droombaan is? Wil je doorgroeien binnen je huidige baan? Hier vind je wat je kunt Leren en hoe je leren en Werken kunt combineren.

Artikel

Nieuwe subsidieronde Tel mee met Taal

Op 1 januari 2024 is de aanvraagperiode van de subsidieregeling Tel mee met Taal gestart. Werkgevers, scholen, bibliotheken en andere organisaties kunnen dan subsidie aanvragen voor het verbeteren van de basisvaardigheden van ouders en werknemers.

Afbeelding
Leesbril op papier met tekst

Voordelen

Investeren in de basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) van werknemers en ouders heeft veel voordelen. Een taalrijke thuisomgeving maakt kinderen taalvaardiger en leidt vaak tot betere communicatie tussen ouders en school. Veel werkgevers die geïnvesteerd hebben in een (taal)cursus op de werkvloer merken dat medewerkers minder fouten maken, effectiever communiceren en zich meer betrokken voelen bij de organisatie. Vaak dalen de werkstress en het ziekteverzuim onder werknemers.

Beschikbare subsidie

In 2024 stellen de ministeries van OCW, BZK, SZW en VWS via het actieprogramma Tel mee met Taal maximaal €5.100.000 aan subsidies beschikbaar. Hiervan is €3.350.000 bedoeld voor werknemers en €1.750.000 voor ouders. Van beide subsidiestromen is €50.000 gereserveerd voor bedrijven en scholen in Caribisch Nederland. 

De subsidie is maximaal €125.000 per aanvraag en er is sprake van een eigen bijdrage van 33% van de kosten van de cursus of andere activiteit. Als het subsidiebudget wordt overvraagd, vindt loting plaats.

Goed om te weten

Als ondertekenaar van de aanvraag ben je verantwoordelijk voor de rechten en plichten verbonden aan de subsidie. Maak daarom goede afspraken met de opleider waar je een overeenkomst mee aangaat. De focus van het opleidingstraject moet liggen op het verbeteren van basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) van werknemers of ouders.

Subsidie is alleen bedoeld voor deelnemers met een lage taalvaardigheid, rekenvaardigheid en/of digitale vaardigheid. Alle deelnemers zijn verplicht om voorafgaand een gevalideerde toets te doen om het niveau te bepalen. Kosten die worden gemaakt voordat de subsidie toegekend is, zijn voor eigen risico. De volledige voorwaarden zullen in januari op de website van DUS-I worden gepubliceerd.

Meer informatie

Als eerste op de hoogte wanneer de subsidieronde opent? Abonneer je gratis op de maandelijkse nieuwsbrief van Tel mee met Taal of volg het actieprogramma op LinkedIn. Heb je inhoudelijke vragen over de subsidieregeling? Neem dan contact op met DUS-i.