Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Volg onderstaande stappen als je wilt leren en werken. Ontdek wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en Kies een beroep dat bij je past. Weet je wat jouw droombaan is? Wil je doorgroeien binnen je huidige baan? Hier vind je wat je kunt Leren en hoe je leren en Werken kunt combineren.

Artikel

Arbeidsmarktinformatie

De arbeidsmarkt verandert. Dit heeft voor veel mensen effect op hun werk en hun mogelijkheden. Soms is het verstandig om te kijken naar een andere richting dan waar je in werkte en kan daarbij een om- of bijscholing nodig zijn. De arbeidsmarkt is constant in beweging, en het is verstandig dit mee te nemen in het maken van een keuze. Zo verdwijnt veel administratief werk maar is de vraag naar bijvoorbeeld zorg en technisch personeel juist heel groot.

Kansrijke beroepen

"plaatje van kansrijke beroepen"

Overstapberoepen

In sommige sectoren verdwijnt veel werk waardoor het moeilijk kan zijn om een baan te vinden. Voorbeeldberoepen waarbij dat het geval is zijn receptioniste, administratief medewerker of sociaal-cultureel werker. Het kan dan verstandig zijn om te kijken of de vaardigheden en kennis ook in een ander beroep zijn in te zetten. 

Arbeidsmarktontwikkeling

UWV doet constant onderzoek naar de arbeidsmarkt en brengt van een aantal sectoren de belangrijkste arbeidsmarktontwikkelingen in beeld: werkgelegenheid en vacatures, tekorten en overschotten, en de kansen voor studenten en werkzoekenden.